Wagenziekte

Het is erg vervelend als u lekker met de hond wilt gaan wandelen of u bent van plan met uw hond of kat op vakantie te gaan en de hele reis is uw huisdier ziek, misselijk of erg onrustig. Dit wordt meestal veroorzaakt door wagenziekte.

 

Wat zijn de symptomen van wagenziekte

Als dieren wagenziek zijn uiten ze dat op verschillende manieren. Het meest bekende symptoom is misselijkheid en braken. Daarnaast kunnen honden en katten erg onrustig zijn en de hele tijd hijgen of piepen. Vaak gaat dit gecombineerd met veel verlies van speeksel (kwijlen). Behalve dat dit vervelend is voor de reisgenoten is het vooral voor uw huisdier een vervelende ervaring. Gelukkig kunt u er veel aan doen.

Wat kunt u doen als uw hond of kat ziek wordt van het autorijden

Geef het dier tot een uur voor het ritje met de auto geen grote maaltijden meer. Met een volle maag zal het dier sneller misselijk worden. Het andere uiterste, een lege maag, is ook niet goed. Het beste is om de hond of kat een half uur voor vertrek een klein beetje voer of water te geven.

Sommige dieren zijn erg gevoelig op hun oren en kunnen daardoor last hebben van de druk die ontstaat als bijvoorbeeld een autodeur gesloten wordt. Dit voorkomt u door het raam een kiertje te openen, voordat u de deur dicht trekt.

Herconditionering

Herconditioneren wil zeggen dat we het dier gaan leren dat autorijden niet iets onaangenaams is, maar iets prettigs. Het is dan belangrijk dat de hond of kat de auto als een veilige plaats gaat beschouwen.

Honden leren we dit door hem in een stilstaande auto te laten stappen en dan te belonen met iets lekkers of aandacht. Wil de hond de auto niet in, dan mag u hem absoluut niet dwingen. Dwingen lost de angst niet op; het zorgt er alleen maar voor dat de hond het vertrouwen in u verliest. Veel beter kunt u eerst een stapje terug doen; beloon de hond eerst voor naast de auto staan, dan voor in de deuropening staan, vervolgens voor een poot in de auto, dan twee poten in de auto enz.

 

Bij katten raden we aan het dier de auto zelf te laten verkennen door het deurtje van de draagmand open te zetten. Forceer niets, maar wacht tot het dier zelf tevoorschijn komt. Blijf er in eerste instantie niet zelf bij zitten, zodat de kat in alle rust de auto kan verkennen.

Als de hond makkelijk in de auto springt zonder lage houding (angst) en de kat geen angst vertoont in zijn draagmand, kunt u de motor starten. Geef het dier nu ook wat lekkers, zodat hij het geluid van de motor gaat associëren met iets prettigs. Herhaal deze oefening een aantal keer, in ieder geval zolang als nodig is om de hond of kat weer ontspannen te krijgen terwijl de motor een aantal minuten aanstaat.

Als de hond of kat de bovenstaande stappen beheren, kunt u een stukje gaan rijden. Voor uw eigen veiligheid is het verstandig als u de eerste paar ritten iemand meeneemt die de auto bestuurd, zodat u uw dier in de gaten kunt houden. Let u er vooral op dat uw dier ontspannen blijft en dat u hem na afloop van de rit nog even in de stilstaande auto laat zitten. Pas als het dier rustig en ontspannen is, mag hij de auto uit. Dit wachten is om ervoor te zorgen dat uw dier niet uit de auto stapt als hij nog opgewonden en/of misselijk is. Het risico bestaat dan dat de hond of kat het uit de auto gaan associeert met het zich weer beter gaan voelen. Het gevolg daarvan kan zijn dat hij de auto niet meer in wil.

Als uw hond of kat geen angstig of onrustig gedrag vertoont, mag u hem tijdens het rijden belonen met een aai of iets lekkers. Het is belangrijk dat u hem in dit stadium niet te lang gaat rijden, de kans is dan groot dat de hond of kat terug valt in angstig gedrag.

Tips om de kans van slagen te vergroten:

  • vertoont uw dier angstig gedrag? Beloon dit dan niet door hem gerust te stellen, hem aan te kijken of hem iets lekkers te geven
  • rustige rijstijl
  • ontspannen sfeer in de auto
  • dier de mogelijkheid bieden naar buiten te kijken

 

Als herconditionering niet voldoende is

Wat als uw dier ondanks het toepassen van deze trainingsmethoden toch misselijk wordt in de auto? Dan bent u misschien de eigenaar van die enkele hond of kat die niet tegen de bewegingen van het autorijden kan. Wij kunnen u dan tabletjes tegen wagenziekte geven. Deze helpen in het algemeen erg goed en maken de reis voor u en uw huisdier weer aangenaam.

Gaat het probleem ondanks de training en de medicijnen niet over, dan is het verstandig om een gedragstherapeut te bezoeken. Deze gaat opzoek naar de oorzaak van het gedrag en geeft daar een op maat gesneden advies voor.