De oudere kat

Onze katten bereiken een hogere leeftijd dan vroeger. Als een kat ouder dan 20 jaar wordt, is dat al geen uitzondering meer. Door een betere verzorging, goede voeding, goede diergeneeskunde en preventieve geneeskunde als vaccinaties en ontwormen, worden onze katten gezonder en leven langer.

Ouderdom zelf is geen ziekte, maar gaat vaak wel gepaard met allerlei kwaaltjes en ziekten.

Vaak zijn deze aandoeningen niet of pas in een laat stadium zichtbaar aan de buitenkant. Het is echter erg belangrijk deze ziekten vroegtijdig te ontdekken zodat de kat  op tijd behandeld kan worden en niet onnodig lijdt.                                       

Wanneer is een kat een senior?

Ouderdom is zeer individueel bepaald en ook erg afhankelijk van ras en grootte. Daarnaast speelt uiteraard een gezonde levensstijl een grote rol. In het algemeen worden katten vanaf 10 tot 12 jaar als senior gezien.

Ouderdomsverschijnselen en ziekten.

Als katten ouder worden verandert er veel in het lichaam. De stofwisseling wordt wat trager, de orgaanfuncties worden wat minder en de weerstand neemt af. Daarnaast is er slijtage van de gewrichten. Tenslotte zijn er specifieke ziekten die wij vooral bij oudere katten zien zoals een te snel werkende schildklier, suikerziekte en nierfalen.

De symptomen van een ouder wordende kat beginnen vaak met wat trager opstarten of stijfheid. Ze kunnen niet meer zo makkelijk op een kastje springen en kunnen de vacht aan het achterlichaam niet meer goed verzorgen. Soms zijn ze zelfs wat prikkelbaar bij aanraking. Ouder wordende katten worden door het minder bewegen en door de wat tragere stofwisseling makkelijk te zwaar wat het bewegen dan ook weer extra moeilijk maakt.

Katten krijgen ook vaak problemen met het gebit, waardoor ze slechter of moeilijker gaan eten en een onfrisse adem krijgen.

Daarnaast kunnen ze wat meer gaan drinken en de vacht wordt soms ook wat minder glanzend en de huid gaat soms meer schilferen en meer ruiken.

Met de leeftijd worden katten gevoeliger voor infectieuze ziekten. Ze krijgen vaker allerlei goed- maar ook kwaadaardige tumoren.

De typische ouderdomsziekten zijn o.a. verminderde nierfunctie, hartfalen, verschillende tumoren, staar in de ogen, suikerziekte, schildklierafwijkingen en slijtage van de gewrichten. Verder kennen we ook bij katten achteruitgang van de hersenen, gekenmerkt door gedragsveranderingen en zelfs dementieverschijnselen.

Wat kun je doen aan ouderdomsverschijnselen en ziekten?

Ouderdom kan  niet worden  tegengehouden. We kunnen wel zorgen dat uw kat zo gezond mogelijk blijft en de begeleidende kwalen zo goed mogelijk en tijdig behandelen. Zo kunnen we adviezen geven over een aangepaste voeding waardoor ze mooi op gewicht blijven, de vacht goed blijft, de nieren niet te veel belast worden en de weerstand tegen ziekten optimaal is. We kunnen voedingssupplementen, een dieet  of medicijnen tegen gewrichtsslijtage en gewrichtspijn geven.

Als tumoren tijdig verwijderd worden of behandeld met medicijnen voorkomen we dat ze terugkomen.
Een hartkwaal heeft een goede prognose mits tijdig ontdekt en goed behandeld.
Voor staar bestaan ook voedingssupplementen en suikerziekte kan vaak door een dieet en medicatie prima worden behandeld. Belangrijk blijft echter dat we dergelijke aandoeningen op tijd diagnosticeren en behandelen. Zo leeft uw kat langer en vooral gelukkiger. We gunnen uw kat vooral een mooie ‘oude dag’.

Het seniorenprogramma

Als een kat in de senioren leeftijd komt adviseren wij om gebruik te maken van ons seniorenprogramma. Daarbij wordt aan de hand van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek door de dierenarts de kat zorgvuldig gescreend op lichamelijke gezondheid en ziekten. We voeren daarbij altijd een uitgebreid bloed- en urineonderzoek uit.

Als uit dit onderzoek blijkt dat de patiënt iets mankeert kan het nodig zijn een aanvullend onderzoek te doen als echografie, röntgenonderzoek, hartfilmpje e.a.

De uitslag van deze screening geeft een goed beeld van de gezondheidsstatus van uw kat en kunnen indien nodig adviezen geven over de levenswijze, voeding en een gerichte behandeling instellen.

We adviseren om uw senior eenmaal per jaar te laten onderzoeken. Wij hebben voor deze senioren screening een zeer aantrekkelijke pakketprijs.