Proffesionele Gebitsreiniging

Gebitsreiniging

Tandsteen op een kroon van een tand is met een curette (een dentaal “krabbertje) te verwijderen. Is er sprake van parodontitis met pocketvorming dan zit er tandsteen onder het tandvlees. Bij een hond of kat die bij bewustzijn is, kan vaak wel wat tandsteen van de kronen worden geschraapt, maar het reinigen van pockets onder het tandvlees (wat eigenlijk veel belangrijker is, omdat de tandplak en tandsteen daar het meeste kwaad doet) laat een wakkere hond of kat niet toe.

Een goede gebitsreiniging kan dus uitsluitend onder narcose plaatsvinden!!
Het weg schrapen van wat tandsteen bij een wakker dier heeft uitsluitend een cosmetisch resultaat, maar heeft geen enkele waarde bij de behandeling of preventie van parodontitis.

 

Professionele gebitsreiniging

Onder een professionele gebitsreiniging wordt de behandeling onder algehele anesthesie verstaan, waarbij tandplak en tandsteen volledig wordt verwijderd van alle gebitselementen. Alle kronen worden handmatig dan wel met ultrasone apparatuur gereinigd en alle eventuele pockets worden opgemeten en ontdaan van subgingivale (onder het oppervlak zittende) tandplak en/of tandsteen. Loszittende elementen worden verwijderd. De kronen worden gepolijst met speciale apparatuur. De pocketdiepte van iedere tand of kies wordt opgemeten. Indien nodig worden röntgenfoto’s gemaakt. Uiteraard worden alle bevindingen genoteerd en bewaard.

                          

 

Een secure professionele gebitsreiniging is veel werk en is dan ook niet goedkoop.
Bedenk echter dat het alles of niets is: één goede professionele gebitsreiniging is zinvoller dan tien keer halfbakken werk…

Nazorg

U dient zich te realiseren dat ook na een zorgvuldige professionele gebitsreiniging zich binnen 24 uur weer tandplak vormt. Dit is een natuurlijk fenomeen dat niet te voorkomen is.

Om de nieuwe vorming van tandsteen tegen te gaan kunnen anti tandsteen brokken (Dental RC), anti tandsteen kauwstaven (Dentastix), speciaal anti tandsteen speelgoed worden gegeven. Het beste is dagelijks het gebit van uw hond (of kat) te poetsen.