Overgewicht

Obesitas, vetzucht, zwaarlijvigheid.
Allemaal benamingen voor overgewicht.

Overgewicht bij dieren is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem.

Naar schatting is op dit moment maar liefst 40% van alle huisdieren in Nederland te dik.

Wat zijn de risico’s van overgewicht bij mijn huisdier?              

We spreken van overgewicht als het ideale gewicht van uw huisdier met 15% tot 20% wordt overschreden. Een dier wordt, net zoals de mens, te zwaar wanneer hij meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt. Met andere woorden, als hij meer eet dan hij beweegt zal hij zwaarder worden.

Daarnaast zijn er ook andere  factoren die overgewicht kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: ouder worden, een traag werkende schildklier, ziekte van Cushing en bepaalde medicijnen. Ook na een castratie kunnen dieren zwaarder worden, doordat na operatie de energieverbranding verandert.

Dieren met overgewicht bewegen minder, slapen meer en zijn eerder moe bij inspanning. Dit zijn bekende symptomen van overgewicht, maar wat veel mensen niet weten is dat dieren die lijden aan obesitas een verhoogd risico hebben op aandoeningen zoals: suikerziekte, arthrose, ademhalings-, urineweg- en hartproblemen. Bovendien is de levensverwachting gemiddeld twee jaar korter!

Hoe weet ik wanneer mijn huisdier te zwaar is?

U kunt dit heel makkelijk meten door naar uw huisdier te kijken en de ribben na te voelen. Als u met uw handen over de borstkast van uw huisdier voelt, dan moeten de ribben goed voelbaar zijn zonder dat u druk hoeft uit te oefenen. Als u twijfelt aan het gewicht bent u altijd welkom om uw dier gratis te komen wegen. Verder helpen wij u graag bij het bepalen van het juiste streefgewicht.

Hoe kan ik mijn huisdier laten afvallen?

Dieren met overgewicht hebben een speciale dieetvoeding nodig die hen helpt met afvallen zonder dat ze een tekort aan belangrijke voedingsstoffen krijgen. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat uw dier geen hongergevoel krijgt en gaat ‘bedelen’ om eten. Het voordeel van een vermageringsdieet is, dat dit door een relatief grotere hoeveelheid voedingsvezels wel een goede maagvulling (en hierdoor minder schooigedrag) oplevert, maar per hap veel minder energie bevat dan normaal onderhoudsvoer. Ons advies zou zijn Weight Loss&Control HPM Virbac. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat uw huisdier meer verantwoorde beweging krijgt.

Gewichtsbegeleiding programma

Omdat het aanpakken van een gewichtsprobleem bij uw dier vaak lastig is, zijn wij er om u hierbij te helpen. Wij bespreken samen met u de mogelijkheden voor de voeding, het bewegen en de controlemomenten. En niet onbelangrijk, wij zullen proberen u te blijven motiveren door te zetten, want ook wij weten dat afvallen gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Deelname aan dit programma is geheel gratis en wordt verzorgd door Anniek.