Elleboogdysplasie

 

Bij honden komt een aandoening voor aan de ellebogen bekend onder de naam elleboogdysplasie. Elleboogdysplasie is een verzamelnaam van vier aandoeningen in het ellebooggewricht die leiden tot kreupelheid en zelfs artrose in het gewricht.

De aandoeningen die leiden tot elleboogdysplasie:

                     

 

1 – LPC - Los Processus Coronoideus
2 – LPA - Los Processus Anconeus
3 – OCD - Osteochrondritis Dissecans
4 – EI - Elleboog Incongruentie

 

LPC en LPA

Bij beide aandoeningen is er sprake van een los stukje bot dat afkomstig is van de ellepijp. De verschillende benaming wijst alleen op de plaats waar het stukje bot vandaan komt.

OCD

Dit is een los stukje kraakbeen dat afkomstig is van de opperarm. Onder het losse stukje kraakbeen zit vaak bot dat ontstoken is.

EI

Bij elleboog incongruentie is er sprake van een slechte pasvorm van de enkele gewrichtsvlakken van de botten rondom de elleboog.

Hoe herken je elleboogdysplasie?

 De belangrijkste symptomen zijn:

  • stramheid na rust
  • kreupelheid aan een of beide voorpoten. Dit kan na beweging verergeren
  • pijn bij het aanraken van de elleboog
  • zwelling van het ellebooggewricht

De meeste honden vertonen deze klachten tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden. Om er zeker van te zijn dat het gaat om ED maken wij röntgenfoto’s.

Therapie

Een operatieve ingreep aan de elleboog is noodzakelijk om verdere schade (bijvoorbeeld artrose) aan het ellebooggewricht te voorkomen.

Revalidatie

Een operatie aan de elleboog is een intensieve ingreep. Het herstel van de elleboog is mede afhankelijk van een goede revalidatieperiode die minstens 3-6 maanden duurt. De revalidatie bestaat uit het volgen van een trainingsschema waarbij u de hond meerdere malen per dag korte stukjes laat lopen. Het trainingsschema kan aangevuld worden met eventuele oefeningen. Bij goed verlopende revalidatie kan het herstel zodanig zijn dat uw hond klachtenvrij is en weer alles mag doen wat hij voorheen ook gedaan heeft.