Demodicose

Wat is demodicose en hoe ontstaat het ?

Demodex is een huidmijt, die deel uit maakt van de normale huidflora. Iedere pup wordt bij de geboorte via de moederhond met een aantal demodex-mijten besmet. In principe is de mijt dus bij iedere gezonde hond in zeer kleine aantallen aantoonbaar, zonder dat dit klachten veroorzaakt. Demodex geeft pas problemen als de mijten in aantal toenemen in haarfollikels en talgklieren. Dit heet demodicose en wordt bij jonge honden vaak ‘jongehonden schurft’ genoemd. Bij pups kan dit gebeuren doordat de weerstand nog niet optimaal ontwikkeld is. Bij volwassen honden ontstaat het in de meeste gevallen als de hond last heeft van een verminderde weerstand door onderliggende ziekten of allergieën. Ook kan het zijn dat er een soort erfelijke aanleg is voor de gevoeligheid voor demodex. Het is dan ook niet verstandig te fokken met dieren die geleden hebben aan demodicose.

 

Wat zijn de klachten ?

De lokale vorm: 

Dit is het beeld van demodicose in zijn meest bekende vorm (voornamelijk voorkomend bij pups en jonge honden). Er is sprake van kaalheid rond de ogen, op de wangen, rond de mond, op de hals, op de tenen en/of aan de binnenkant van de voorpoten. Soms zijn er enkele korstjes, schilfers en/of rode plekken te zien. Tevens kunnen er puistjes aanwezig zijn, veroorzaakt door een secundaire bacteriële infectie.

 

De gegeneraliseerde vorm:


In de ernstige gevallen met een uitgebreide huidinfectie spreken we van een gegeneraliseerde demodex-infectie. Er is sprake van een bijna volledig kale, rode huid vol met korsten, schilfers en puisten. Demodex heeft zich bij deze patiënten over het hele lichaam uitgebreid en kan enige mate van jeuk en algemeen ziek zijn veroorzaken.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld ?

De diagnose demodicose wordt gesteld aan de hand van de huidklachten en het microscopisch beeld. Voor dit laatste worden met een scherpe lepel meerdere diepe huidafkrabsels gemaakt en onder de microscoop bekeken. Het vinden van één enkele mijt is niet 100% bevestigend, maar het aantonen van meerdere mijten wel. In chronische gevallen en bij sommige rassen kan het nodig zijn om een huidbiopt te nemen om de diagnose demodicose  met zekerheid te stellen.

 

Wat zijn de behandelmogelijkheden ?

De behandeling heeft tot doel de demodex-mijt in aantal te verminderen en de huid te genezen. Het behandelplan bestaat dan ook uit het:

  • Doden van de Demodex-mijt middels een wassing en spot-on pipetten of tabletten
  • Bestrijden van de secundaire infecties met antibiotica
  • Inzetten van  ondersteunende middelen om de natuurlijke weerstand van de huid te verhogen. Er zijn speciale voedingen (Dermatology van Virbac) met bestanddelen die de barrièrefunctie van de huid kunnen verbeteren en die ontstekingsremmend werken. Daar naast zijn er voedingssupplementen (Dermgard tabletten) met vergelijkbare effecten.