Anaesthesie

Wij merken dat veel eigenaren bezorgd zijn als hun hond of kat voor een ingreep onder narcose moet. Het is ook spannend en wij begrijpen deze bezorgdheid. Deze informatie is bedoeld om u inzicht te geven in de extra zorg en aandacht die wij besteden aan al onze operatiepatiënten. Bij ons staat zorg voor de patiënt voorop en wij doen er dan ook alles aan om uw huisdier zo optimaal mogelijk te behandelen. Dit betekent dat ook uw oudere huisdier bij ons veilig onder narcose kan. Uw huisdier is bij ons in vertrouwde handen.

 

Wat houdt deze extra zorg precies in?

 

  • Wanneer uw dier wordt opgenomen dan zullen wij vooraf wat vragen met u doornemen over de gezondheid van uw huisdier. Vlak voor de operatie wordt uw huisdier nogmaals nagekeken door de dierenarts.
  • Indien nodig doen wij vooraf aan de narcose een bloedonderzoek wanneer onderliggende lever- of nieraandoeningen van invloed kunnen zijn op de anesthesie.
  • Vrijwel alle honden en risicopatiënten krijgen een infuusbraunule: dit betekent een veilige ingang voor infuus en medicatie bij onvoorziene noodgevallen.
  • Vrijwel alle honden en katten worden geïntubeerd (een 'buisje' in de luchtpijp) en krijgen extra zuurstof tijdens de narcose. Extra zuurstof is essentieel voor een goed narcoseverloop. Het voorkomt schade aan organen.
  • Alle patiënten krijgen gasnarcose wat over het algemeen veiliger is dan de zogenaamde injectieanesthesie. Ook worden dieren met gasnarcose weer sneller wakker, dus de duur van de narcose wordt hierdoor zo beperkt mogelijk gehouden.
  • Ons geavanceerd bewakingssysteem houdt uw huisdier gedurende de ingreep in de gaten. Dit bewakingssysteem registreert: de pols (ECG), zuurstofsaturatie, CO2, temperatuur en de ademhaling.
  • Gedurende de ingreep concentreert de chirurg zich op de operatie terwijl onze speciaal opgeleide paraveterinaire assistente de anesthesie van uw huisdier in de gaten houden.
  • Wij opereren in een steriele operatiekamer met speciaal ventilatiesysteem en dragen steriele operatiejassen, mutsen, mondkapjes en handschoenen. Dit alles zorgt voor een steriele operatieomgeving met minimale kans op wondinfectie.
  • Warmtematten en vloerverwarming zorgen ervoor dat afkoelen zoveel mogelijk wordt vermeden. Dit bevordert de recovery aanzienlijk waardoor ze sneller “bij” zijn.
  • Tijdens het bijkomen in de recovery krijgen de patiënten altijd extra zuurstof.
  • Alle dieren krijgen voor pijnlijke ingrepen 2 soorten pijnbestrijding waardoor we het zo prettig mogelijk maken voor hen in de recovery. Deze patiënten krijgen ook extra pijnstilling mee naar huis. Dit is aangenamer voor uw huisdier en bespoedigt het herstel.
  • Wij voeren standaard controles uit om ook na de operatie optimale zorg te kunnen leveren.                      

         

Wij hopen U met deze informatie inzicht te hebben gegeven in de zorg die wij aan uw huisdier besteden en een deel van uw ongerustheid te hebben weggenomen. Uiteraard blijft het spannend: uw huisdier onder narcose. Maar op deze manier worden risico’s wel tot een minimum beperkt.