Ziekte van Cushing

Een hond met de ziekte van Cushing lijdt aan een sluipende stofwisselingziekte, welke uiteindelijk  ernstige gevolgen kan veroorzaken.

De ziekte van Cushing, ook wel hyperadrenocorticisme genoemd is een ziekte waarbij er teveel cortisol (bijnierschorshormoon) in het bloed aanwezig is. Dit komt door een verstoorde communicatie tussen de bijnieren en de hypofyse (een orgaan in de hersenen). De twee bijnieren bevinden zich, zoals de naam al zegt, bij de nieren. Hun functie is onder andere het aanmaken van het hormoon cortisol. De bijnieren maken op advies van de hypofyse een bepaalde hoeveelheid cortisol aan. De hypofyse controleert de hoeveelheid cortisol in het bloed. Is dit te weinig dan geeft hij een signaal d.m.v. het hormoon ACTH af naar de bijnier om meer cortisol te gaan produceren. Bevindt er zich teveel cortisol in het bloed dan zal hij de bijnier een signaal geven om te stoppen met het maken van cortisol.

Wat is de oorzaak van de ziekte van Cushing?

1: tumor in de hypofyse

In ruim 80% van de gevallen is het een tumor in de hypofyse die zorgt voor miscommunicatie. De hypofyse produceert dan teveel ACTH waardoor de bijnieren op hun beurt weer teveel cortisol aanmaken. De behandeling van de (meestal) goedaardige tumor in de hersenstam kan bestaan uit therapie met medicijnen of een operatie waarbij de tumor wordt weggehaald.

2: tumor in de bijnierschors

Een andere oorzaak kan een tumor in de bijnierschors zijn. De bijnier is dan zelf te actief en produceert dan teveel cortisol zonder dat de hypofyse daartoe opdracht heeft gegeven. De tumor in de bijnier is meestal kwaadaardig. Behandeling kan dan ook alleen bestaan uit verwijderen van de bijnier na het screenen op uitzaaiingen. De prognose van deze tumor is niet gunstig.

 

Hoe herken je Cushing?

Een overmaat van cortisol in het bloed kan leiden tot de volgende klachten:

  • veel drinken en veel plassen       
  • huid- en vachtproblemen
  • toename van de eetlust
  • sloomheid
  • dikke buik
  • veel hijgen
  • spierzwakte

 

Welke onderzoeken moet mijn hond ondergaan?

Door middel van bloedonderzoek, urineonderzoek en een echo kan worden vastgesteld of uw hond Cushing heeft en ook waar het probleem zit, in de bijnier of in de hypofyse.

 

Therapie ziekte van Cushing

1: Cushing door tumor in de hypofyse

In de meeste gevallen is Cushing te behandelen. Wanneer er sprake is van Cushing naar aanleiding van een goedaardige tumor in de hypofyse kan er gestart worden met een medicijn (een soort chemotherapeuticum).

  • Trilostane remt selectief en herstelbaar de aanmaak van hormonen door de bijnierschors. Hierdoor heeft uw hond naast dit medicijn geen andere aanvullende medicijnen nodig.
  • Ortho-para-DDD vernietigt de hele bijnierschors zodat overproductie aan cortisol wordt tegengegaan. Een gevolg van de bijnierschorsvernietiging is dat mineraalcorticoiden (die zorgen voor de water- en zouthuishouding) niet meer aangemaakt worden. Omdat uw hond cortisol en mineraalcorticoiden nodig heeft, zult u uw hond iedere dag een bepaalde hoeveelheid aan cortisonacetaat en fludrocortison moeten geven.

Eventueel is het wegnemen van de tumor aan hypofyse d.m.v. een operatie mogelijk echter deze hersenoperatie is technisch gecompliceerd en riskant.

2: Cushing door tumor in de bijnierschors

Bij Cushing als gevolg van een tumor in de bijnierschors is een operatie de meest voor de handliggende optie, mits de tumor goed te verwijderen is en er geen uitzaaiingen zijn.

Een therapie met Trilostane of Ortho-para-DDD is een andere optie, maar over het algemeen reageren de bijnierschorstumoren hier niet goed op. In beide gevallen van therapie door medicijnen is intensieve begeleiding van uw hond noodzakelijk.