Arthrose

Arthrose of aseptische arthritis is een veel voorkomende aandoening van de gewrichten van met name oudere dieren. Pijn en verlies van bewegingsvrijheid veroorzaken veel ongemak voor de huisdieren maar er is gelukkig veel aan te doen….

 

Wat is arthrose?

Elk lichaam bestaat uit vele gewrichten, die eigenlijk een soort scharnierpunten zijn waardoor 2 verschillende beenderen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Een gewricht is een mooi afgeronde structuur waarbinnen een dun laagje olieachtige vloeistof zit, zodat de beweging soepel verloopt. Je kan het vergelijken met een goed geolied scharnier van een deur. Om verschillende mogelijke redenen (aangeboren afwijkingen, heupdysplasie, trauma, overbelasting etc.) kan het zijn dat een gewricht beschadigd of geïrriteerd raakt. Het lichaam reageert hierop door het afzetten van nieuw bot in en/of rondom het gewricht. Deze botwoekeringen gaan tegen elkaar schuren en het gewricht gaat meer en meer stroef bewegen. Tevens wordt de gewrichtsvloeistof meer waterig in plaats van olieachtig. Op dat moment kan je het gewricht vergelijken met een oud, verroest scharnier van een buitendeur.

Meestal zien we arthrose bij oudere dieren als een soort slijtage, maar ook een jonge hond kan arthrose ontwikkelen, door bijvoorbeeld een aanrijding, een val, aangeboren afwijkingen. Op de vorming van arthrose staat geen leeftijd. De symptomen ontstaan meestal erg geleidelijk en variëren van moeite met opstaan, kreupel lopen, huppelen met de achterkant, tot helemaal niet meer willen bewegen. In veel gevallen merk je dat de klachten het ergst zijn na rust, en verbeteren als het dier op gang gekomen is. De definitieve diagnose wordt gesteld door het aantonen van de botwoekeringen met behulp van een röntgenfoto.

 

Behandeling

Het spreekt voor zich dat uw huisdier hier last van heeft en hoewel de meeste honden en katten met arthrose niet piepen of janken, hebben ze wel degelijk pijn. Arthrose is een aandoening die we niet kunnen genezen, we kunnen de botwoekeringen niet zomaar weghalen. Wat we wel kunnen, is het gewricht zoveel mogelijk proberen te ontlasten zodat het proces vertraagd wordt en zorgen dat het dier zo weinig mogelijk pijn heeft. De behandeling van arthrose berust op de volgende pijlers:

Voldoende beweging:

Een patiënt met arthrose MOET in beweging blijven. Een goede bespiering kan in veel gevallen een groot deel van de functie van het gewricht overnemen. Daartegenover staat dat een overbelasting van het gewricht de problemen alleen maar verergert. 

  •  WEL:  regelmatig gelijkmatige en rechtlijnige beweging, bv wandelingen aan de riem, naast de fiets lopen, zwemmen....
  •  NIET:  explosieve, belastende bewegingen, zoals met de bal/andere honden spelen, traplopen, in en uit de auto springen….

Lichaamsgewicht:

Spijtig genoeg zien wij veel te veel te zware huisdieren. Naast ongunstig voor de algemene gezondheid is dit bij een arthrosepatiënt ook nog eens extra belastend voor de aangetaste gewrichten. Houd daarom heel streng het lichaamsgewicht in de gaten en vraag ons bij twijfel om advies.

 

Medicatie :

Zoals boven reeds vermeld kunnen wij arthrose niet genezen. Door middel van ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen wij echter wel de actieve ontstekingsreactie tot rust brengen en de pijn een heel stuk onderdrukken en het arthroseproces afremmen.

Hiermee zal de last die uw huisdier ervan ondervindt heel wat minder worden en de doelstellingen met betrekking tot beweging en lichaamsgewicht beter uit te voeren zijn. Afhankelijk van de situatie zullen wij samen met U trachten tot de juiste keuze en dosering van een medicijn te komen.

 

Voeding:

De laatste jaren zijn er verschillende diervoedingen voor honden en katten op de markt gekomen die door hun specifieke samenstelling een sterke verbetering kunnen opleveren voor arthrose patiënten. Er is uit onderzoeken gebleken dat sommige arthrosevoedingen het gebruik van medicatie zelfs tot minder dan de helft  kunnen reduceren. U kunt met ons overleggen welke voeding voor uw hond het beste geschikt is.

  • Een hoog gehalte aan EPA (Eicosapentaeenzuur), het omega-3 vetzuur uit diepzeevisolie dat de genen die  kraakbeen-vernietigende stoffen produceren, blokkeert
  • Hoge omega-3 vetzuurgehaltes die ontsteking rond en diep in het gewricht verminderen
  • Natuurlijk glucosamine en chondroïtinesulfaat die bouwstenen leveren voor het herstel van kraakbeen
  • Een gecontroleerde energie-inhoud en toegevoegd L-carnitine die helpen bij het in stand houden van het optimale lichaamsgewicht
  • Een anti-oxidantformulering met vitamine E&C, selenium en bèta-caroteen die helpen gewrichtsweefsels te beschermen tegen de door de ontsteking veroorzaakte vrije radicalen
  • Een lager calorie-gehalte waardoor het gewicht op een goed niveau wordt gebracht

 

Fysiotherapie :

Omdat arthrose een aandoening is die dikwijls erg geleidelijk ontstaat, merken vele eigenaren pas laat op dat hun dier ‘raar’ loopt, dit omdat het huisdier zelf probeert te compenseren door zijn bewegingspatroon te veranderen en het aangetaste gewricht te ontlasten door andere gewrichten juist te (over)belasten. Met name om het natuurlijke bewegingspatroon te herstellen, en voor dieren die op medicinale therapie onvoldoende reageren of om de dosering van deze middelen te kunnen verminderen kan fysiotherapie zinvol zijn.