Kanker bij uw huisdier

Kanker, een diagnose waar veel mensen bang voor zijn. De praktijk laat zien dat een op de vier honden en een op de zes katten op enig moment een tumor zal ontwikkelen. Daarnaast overlijd 50% van alle honden ouder dan tien jaar als gevolg van een kanker-gerelateerd probleem.

Dit wil niet zeggen dat elk dier dat kanker heeft uitbehandeld is. Net als bij mensen zijn er, afhankelijk van de soort en plek van de aandoening, mogelijkheden om een dier te behandelen en in veel gevallen kan er zelfs een volledig herstel bereikt worden. 

 

Wat is kanker
Kanker is een aandoening waarbij het celdelingmechanisme van cellen van het lichaam ontregeld raakt. Deze cellen gaan dan onbeheerst groeien doordat de normale mechanismen die hierop van invloed zijn niet goed meer werken. De cellen verliezen vaak hun normale vorm en functie. Tumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn, waarbij kwaadaardige tumoren in staat zijn om het orgaan waar ze in zijn ontstaan te vernietigen. Ook kunnen kwaadaardige tumoren zich uitzaaien via de bloed- of lymfebaan.

 

Hoe ontstaat kanker
Door het niveau van de huidige gezondheidszorg en bijvoorbeeld vaccinaties waarmee we dieren beter kunnen beschermen worden dieren steeds ouder. Hierdoor kunnen zij ook meer aandoeningen ontwikkelen die gepaard gaan met ouder worden zoals kanker. Dit wil niet zeggen dat jonge dieren geen tumoren kunnen ontwikkelen want onder andere omgevingsfactoren (bijvoorbeeld zonlicht), hormonen of erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Dun behaarde dieren ontwikkelen bijvoorbeeld sneller tumoren van de oorpunten of neusspiegel. Op jonge leeftijd steriliseren/castreren  van teven en poezen verkleint het risico op melkkliertumoren aanzienlijk en onder andere labrador retrievers ontwikkelen eerder bepaalde tumoren van de huid (mastocytomen).

 

De diagnose
De symptomen van kanker zijn erg verschillend. Vaak verliezen dieren gewicht, zijn ze niet lekker of hebben een verminderde conditie. De andere symptomen hangen af van de soort tumor, welke organen betrokken zijn en of de tumor al uitgezaaid is. Deze kunnen dus variëren van een zichtbare zwelling op of in de huid, hoesten tot kreupelheid.

Als er een verdenking is op kanker zijn er vaak aanvullende onderzoeken nodig zoals een röntgenfoto, bloedonderzoek of een echo.

Over het algemeen wordt geprobeerd om een biopt te nemen van de afwijking. Dit betekent dat er een stukje weefsel weggenomen word. Soms kan dit bij een wakker dier met een fijne naald en soms moet het dier even slapen om een groter stuk weg te nemen. Het is belangrijk om te weten met wat voor tumor we te maken hebben om een zo goed mogelijke behandelingsplan op te kunnen stellen. 

 

De behandeling
De behandeling van tumoren zal in veel gevallen bestaan uit het chirurgisch verwijderen van het gezwel of het aangetaste orgaan/delen van het aangetaste orgaan.

In sommige gevallen is dit niet mogelijk of niet gewenst. Bijvoorbeeld als de tumor op een plek zit waar niet geopereerd kan worden of als er al uitzaaiingen zijn. Dit betekend niet dat we niets meer voor uw dier kunnen doen. Tegenwoordig is het mogelijk om kanker te behandelen met bestraling, chemokuren en in sommige gevallen zelfs met medicijnen die specifiek op de tumor inwerken.

 

In alle gevallen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te kunnen handelen. Twijfel dus niet bij kleine afwijkingen die u ziet. Kleine bultjes kunnen groot worden. En wat eerst onschuldig lijkt kan hele vervelende gevolgen hebben. Hoe eerder we kunnen ingrijpen hoe groter de kans op succes. Daarbij kunnen we in bijna alle gevallen het leven van uw dier comfortabeler maken