Ontlasting eten

Ontlasting eten komt regelmatig voor bij honden. Voor teven met pups is het heel natuurlijk om de ontlasting en de urine van de pups te nuttigen. Zo houdt ze het nest schoon en voorkomt ze dat het gaat stinken en dat eventuele vijanden haar nest met pups kunnen vinden.

Sommige pups nemen dit gedrag van hun moeder over en gaan hun eigen ontlasting en die van broertjes en zusjes opeten. Meestal verdwijnt dit gedrag na verloop van tijd vanzelf, maar sommige honden blijven dit doen, of gaan het juist op latere leeftijd doen. Voor eigenaren is het eten van ontlasting door hun hond een buitengewoon vieze ervaring. Behalve dat dit vies is, is het ook nog eens ongezond. Door het eten van ontlasting wordt de hond blootgesteld aan allerlei bacteriën en ziekteverwekkers.


Waarom eten honden ontlasting: 

Vroeger werd gedacht dat het eten van ontlasting veroorzaakt werd door een slechte voeding of gezondheid. Deze stelling is echter nooit door onderzoek bevestigd. Volgens gedragsspecialisten heeft het meer met gedrag te maken. Van nature zijn honden gewoon ‘viespeuken’ en is voor hen bijna alles eetbaar.

 

Mogelijke oorzaken van ontlasting eten:

  • de hond vindt het gewoon lekker (ontlasting bevat voor de hond een zeer aantrekkelijk geurtje) en beloont zichzelf keer op keer door het eten van ontlasting
  • het levert de hond aandacht op. Uw foei! bah! Niet doen! zijn in uw ogen bedoeld als negatief. Uw hond ervaart dit echter als positief. Immers aandacht is aandacht of dat nu positief of negatief is. Het is dus belangrijk om hier geen aandacht aan te besteden. Een hond doet uitsluitend iets wat hem iets oplevert. Levert het hem niets op dan verdwijnt het gedrag automatisch! Doorbreken van de gewoonte is de sleutel tot succes!

 

Een aantal tips:

  • Voorkom dat de hond in aanraking komt met ontlasting van andere dieren. Vermijd daarom uitlaatplaatsen en houd uw hond aan de lijn
  • U kunt uw hond tijdens het uitlaten eventueel muilkorven, zodat hij de kans niet krijgt om de ontlasting van andere dieren te eten
  • Doet de hond zijn behoefte in uw eigen tuin houd deze dan schoon en vrij van ontlasting
  • Straffen heeft geen zin. Negatieve aandacht is ook aandacht!!

Ondanks dat het tekort aan supplementen in de voeding wordt weerlegd zijn er toch eigenaren die goede resultaten boeken met het toevoegen van ananas aan de voeding. Deze ‘therapie’ werkt als volgt:

  • u geeft uw hond gedurende één week één ananasschijf uit blik per dag
  • vervolgens slaat u twee weken over
  • om daarna weer gedurende één week één ananasschijf per dag te geven
  • indien nodig kunt u deze ‘therapie’ herhalen.