Vestibulair syndroom

Wat is vestibulair syndroom

Vestibulair syndroom is een storing in het evenwicht die plotseling ontstaat. Vestibulair betekent dat het gaat om het evenwichtsorgaan en syndroom houdt in dat het gaat om een combinatie van klachten die steeds samen optreden. De oorzaak ervan is onbekend (idiopathisch). We zien de aandoening het vaakst bij oudere honden (gemiddelde leeftijd 12.5 jaar). Het wordt daarom ook geriatrisch vestibulair syndroom of idiopathisch vestibulair syndroom genoemd. Het komt ook een enkele keer voor bij jonge honden en bij katten van alle leeftijden.

 

Wat zijn de klachten

Het beeld dat de aandoening geeft ziet er altijd heftig uit en is gezien het plotselinge ontstaan vaak erg beangstigend voor de eigenaar. Het dier houdt zijn kop scheef en loopt alsof hij dronken is. Soms is de evenwichtstoornis zo heftig dat ze steeds omvallen of helemaal niet meer overeind kunnen komen.

De ogen schieten snel en ongecontroleerd heen en weer, dit noemen we nystagmus. Dat kan horizontaal zijn of roterend. Sommige dieren zijn door het verstoorde evenwicht zo misselijk dat ze braken of niet willen eten. De klachten nemen normaal gesproken niet in ernst toe. Mensen denken vaak dat het gaat om een herseninfarct of -bloeding. Deze aandoeningen zijn echter zeldzaam bij honden en katten en geven vaak meer klachten dan alleen evenwichtstoornissen.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld

Een dier met evenwichtsklachten moet uitgebreid lichamelijk onderzocht worden. Naast het vestibulair syndroom kunnen namelijk ook o.a. ontstekingen in de hersenen of het middenoor, tumoren en trauma voor dit soort klachten zorgen. De diagnose wordt gesteld door alle andere oorzaken van evenwichtsproblemen uit te sluiten. Met röntgenfoto’s en MRI/CT-scans worden geen afwijkingen gevonden. Vaak is de verdenking op basis van het lichamelijke onderzoek alleen al erg sterk, en worden deze onderzoeken alleen maar uitgevoerd bij twijfel of wanneer het dier niet opknapt. 

 

Wat is de behandeling

Er is geen medicijn tegen het vestibulair syndroom. Herstel treedt normaal gesproken vanzelf weer op. Vaak zien we al binnen enkele dagen spontaan een duidelijke verbetering optreden. De nystagmus verdwijnt en het lopen gaat beter. Het kan enkele weken duren voordat de scheve kopstand verdwijnt en het dier weer helemaal de oude is. Soms blijft het dier altijd zijn kop een klein beetje scheef houden. Indien er sprake is van misselijkheid dan geven we medicijnen om dit tegen te gaan. Het belangrijkste van de behandeling is een goede verzorging. Het dier moet soms worden geholpen met eten en drinken.

De klachten zijn meestal eenmalig, het gebeurd maar zelden dat hetzelfde dier 2x het vestibulair syndroom krijgt.