Het gezonde hart

Op onze website kunt u lezen welke de meest voorkomende hartproblemen zijn bij hond en kat, hoe ze hun invloed op het lichaam uitoefenen, hoe de diagnose wordt gesteld en wat we kunnen doen als behandeling. Om te begrijpen wat deze ziekten inhouden moeten we eerst uitleggen hoe het normale hart functioneert.

 

Het hart is een eigenlijk een holle spier die in de borstholte ligt, en bestaat uit 4 compartimenten: nl een linker boezem, een linker kamer, een rechter boezem en een rechter kamer. In de longen wordt het bloed dat uit het lichaam komt gezuiverd van koolzuurgas (CO2), en weer voorzien van zuurstof. Dit zuurstofrijke bloed wordt uit de longen naar de linker boezem gevoerd. Wanneer het bloed in de linker boezem is, trekt deze samen en pompt het bloed door de linker hartklep naar de linker hartkamer. Vervolgens sluit de linker hartklep volledig zodat er geen bloed meer kan terugstromen naar de boezem. Nu trekt de linker kamer samen en verlaat het bloed uit de kamer het hart en wordt via de aorta (grote lichaamsslagader) naar het lichaam en de organen gevoerd, die allen zuurstof nodig hebben om hun functies te kunnen uitoefenen. Als het bloed terugkeert uit het lichaam is er veel zuurstof verbruikt en is het bloed rijk aan CO2 (koolzuurgas). Nu  gebeurt dezelfde procedure in de rechter harthelft. Het bloed uit het lichaam komt in de rechter boezem, vandaar door de rechter hartklep naar de rechter kamer, de klep sluit volledig en de rechter kamer trekt samen en pompt het bloed naar de longen, waar het gezuiverd wordt van CO2 en voorzien van zuurstof. En zo is de cyclus rond.

Deze cyclus gebeurt gemiddeld 60-120 keer per minuut bij de hond (trager bij de grotere rassen en sneller bij de kleinere rassen), en 110-140 keer per minuut bij de kat. Dit is de hartfrequentie.