Castratie kater

Castratie waarom?

  • Het wegnemen van typisch katergedrag: het plassen tegen verticale voorwerpen, sproeigedrag waarbij de urine een zeer penetrante geur verspreidt; de zgn. katerlucht. (door het wegnemen van de geslachtsdrift verdwijnt dit territoriumgedrag meestal, maar niet altijd !).
  • Het van huis weglopen en veelvuldig vechten met andere katers, waardoor allerlei verwondingen (bijv. vechtabcessen) ontstaan en virale infecties (als kattenaids en kattenleucose) overgebracht kunnen worden.
  • Het voorkómen van ongewenste nestjes, ook bij andermans poezen.                                        

Castratie
Katers kunnen vanaf 6 maanden leeftijd worden gecastreerd.

Op de dag van de operatie wordt de kater op afspraak nuchter gebracht, waarna hij later dezelfde dag weer naar huis toe mag. Zowel voor, tijdens als na de ingreep dragen dierenarts en assistent zorg voor uw kater. Voor de operatie stelt de operatieassistente u een aantal vragen over de algemene gezondheid van uw kater.  Daarna voert de dierenarts een preanesthetisch onderzoek uit waarbij o.a. het hart en de longen worden beluisterd. Tijdens de operatie worden via twee kleine snedes – op de balzak – beide testikels verwijderd en de zaadstreng en het bloedvat afgebonden. Het hechten van de huid is veelal niet nodig. Mocht de kater de neiging hebben aan de wond te likken/bijten, dan kan hij een petshirt of een kraag mee krijgen. Over het algemeen is dit echter niet nodig.

Nazorg
De kater hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken. Hij moet binnen 1 dag weer drinken en binnen 2 dagen weer eten. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Houd de kater in ieder geval binnen tot hij weer goed eet en drinkt en normaal functioneert. U hoeft alleen terug te komen als u het om één of andere reden niet vertrouwt.

Gezondheidsrisico’s
Door castratie vinden er hormonale veranderingen in het lichaam van de kater plaats, waardoor hij uiteindelijk minder voeding nodig heeft. Zijn energiebehoefte daalt. Echter zijn eetlust neemt toe! Het is zeer belangrijk dat u zich hiervan terdege bewust bent. U bent uiteindelijk degene die moet zorgen dat hij geen overgewicht ontwikkelt.

Om overgewicht van uw kater na castratie te voorkomen is het zeer verstandig direct na de castratie zijn voeding aan te passen. Zo kunt u overstappen op een speciaal voor de gecastreerde kat ontwikkelde light voeding die minder energie en meer lysine en L-carnithine (stoffen die vervetting tegen gaan) bevat.

Als u hierover vragen heeft, voorzien wij u graag van advies !

Katten met overgewicht hebben een verhoogd risico op suikerziekte, hartaandoeningen, leververvetting, gewrichts-, huid-, vacht- en blaasproblemen. Daarnaast bestaat er een groter narcose- en operatierisico.

Bent u consequent met zijn voeding, dan hoeft uw kater na castratie geen overgewicht te ontwikkelen !