Vachtverzorging

De zorg voor uw huisdier bestaat naast het uitlaten en eten geven ook uit lichamelijke verzorging. Tanden poetsen, oren reinigen, borstelen en evt. nagels knippen, zijn allemaal zaken die ook regelmatig uitgevoerd moeten worden. Dat uw hond of kat dit rustig toelaat is echter niet vanzelfsprekend, maar wel aan te leren.

Waarom zou ik de vacht van mijn huisdier verzorgen ?

Door de vacht van uw huisdier te borstelen of te kammen verwijdert u stof, vuil, huidschilfers en losse haren, voorkomt u klitten, ontdekt u vlooien en teken en evt. wondjes, waarna u direct tot een gerichte actie over kunt gaan. Indien u de vacht van uw huisdier dagelijks verzorgt – hoe kort of hoe lang zijn vacht ook is – dan versterkt dit de relatie tussen u en uw dier. Sommige huisdieren vinden het heerlijk om geborsteld te worden, anderen verzetten zich hier aanvankelijk heftig tegen. Wat voor vachttype uw hond of kat ook heeft, een goede opvoeding omvat ook uw huisdier te leren verzorgende handelingen zonder protest te ondergaan.

Wat heb ik voor de vachtverzorging nodig ?

  • Een speciale borstel en/of kam. Er zijn vele soorten borstels en kammen. Weet u niet zeker welke borstel of kam te gebruiken, wij kunnen u helpen of informeer 
  • Een lekkere, gezonde beloning
  • Rustige omgeving
  • Geduld

Hoe wen ik mijn huisdier aan de verzorging van zijn vacht ?

Bij het aanleren van verzorgende handelingen vormen geduld, geleidelijkheid en een beloning op het juiste moment de belangrijkste aspecten. Leer uw huisdier dat het allemaal niet zo vervelend is, zoals hij in eerste instantie dacht. Blijft hij rustig, dan levert het zelfs iets lekkers op. Om de vachtverzorging bij uw huisdier aan te leren kunt u van het volgende stappenplan gebruik maken:

Stap 1: Om uw huisdier goed te kunnen borstelen is het handig als uw huisdier redelijk goed stil blijft staan. Hij mag best een beetje bewegen, maar een dier dat geen moment stil staat, is niet te borstelen. Beloon uw huisdier als hij enige tijd stil staat, en bouw de tijd tussen de beloningen op, zodat uw dier per keer 15-20 seconden rustig kan blijven staan.

Stap 2: Wen uw huisdier er aan om over het gehele lichaam door u aan te worden geraakt. Maak rustige strelende bewegingen met uw handen alsof u hem borstelt. Beloon hem als hij rustig blijft. Begin met de ‘gemakkelijke’ delen van het lichaam als rug en schouders. Breidt de bewegingen vervolgens uit naar de overige delen als de poten, oksels, liezen en het hoofd (vergeet vooral het gebied achter de oren niet).

Stap 3: Als uw huisdier rustig blijft onder uw handen, gaat u de borstel introduceren. Pak deze, laat uw dier hier allereerst even aan snuffelen en beloon hem daarvoor. Begin met rustige, borstelende bewegingen te maken met de platte onderkant van de borstel; dus niet meteen met het borsteloppervlak. Start ook hierbij met de ‘gemakkelijke’ delen van het lichaam als rug en schouder. Breidt deze handeling pas hierna uit naar de poten, het hoofd, etc. Maak vervolgens gebruik van het juiste borsteloppervlak. Laat evt. klitten nog even zitten zodat het borstelen niet onaangenaam is. Borstel nu ook niet direct het hele lichaam; dit kan teveel ineens zijn.

Stap 4: Pas indien uw huisdier echt rustig blijft onder het borstelen, kunt u dit langduriger uit gaan voeren. Wordt hij onrustig, dan wordt het teveel voor hem. Houdt dit moment goed in de gaten en probeer dit zoveel mogelijk voor te zijn. In het geval van het optreden van onrust, wacht u even tot hij kalmer wordt of u doet een stapje terug van borstel naar aaiende handbewegingen. Voer daarna nog even heel kort opnieuw het borstelen uit alvorens positief af te sluiten. Uw huisdier mag namelijk niet leren dat u bij onrustig gedrag het borstelen direct stopt.

Resumerend

Voer liever wat vaker een korte trainingssessie van 2-3 minuten uit dan één langere sessie per dag. Herhaal iedere stap tot uw huisdier die stap rustig en ontspannen ondergaat. Sommige stappen kunt u misschien snel doorlopen, terwijl een andere stap meer tijd kost. De mate van ontspanning van uw huisdier bepaalt het uiteindelijke tempo.

Geef niet te snel op! Eenmaal gewend zal de vachtverzorging de relatie tussen u en uw huisdier versterken!