Tanden poetsen bij de hond

Een goede gebitsverzorging bestaat, naast de juiste voeding, uit het poetsen van het gebit. Door het poetsen wordt tandplak verwijderd en krijgt tandsteen geen kans te ontstaan. Door tandplak  kan het tandvlees ontstoken raken en terugtrekken. Hierdoor verliezen kiezen en tanden hun stevigheid en raken los. Tevens ontstaat door tandsteen een slechte adem. Net als mensen moeten hond en kat  dus hun gebit schoonhouden. Maar zelf zullen ze dat natuurlijk niet doen, daar hebben ze uw hulp bij nodig!

Het is wetenschappelijk bewezen dat het dagelijks poetsen van het gebit van uw hond en kat veruit de beste manier is, om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.

 

Hoe wen ik mijn hond aan tanden poetsen?

Zoals met alles dat nieuw is, moet uw hond stapsgewijs vertrouwd gemaakt worden met tanden poetsen. Bovendien moet hij beloond worden bij elke positieve reactie. Kies een goed moment uit voor het poetsen, zoals net voor het eten of het uitlaten. Uw hond zal het poetsen als iets prettigs gaan ervaren, als direct daarna een beloning (eten, uitlaten of spel) volgt. Eenmaal aangeleerd kan het poetsen op ieder moment van de dag. Wanneer u gelijk met uw pup begint, geldt: jong geleerd is oud gedaan! Kleine hondjes kunt u op schoot nemen tijdens het poetsen en een grote hond laat u, terwijl u op een stoel zit met zijn rug naar u toe op de grond zitten.

Houdt u er rekening mee dat het aanleren van het poetsen enige tijd zal duren. Op lange termijn zullen u en uw huisdier er echter veel baat bij hebben.

Wat heb ik nodig?

  • Vingerpoetsdoekje of vingertandenborstel                                
  • Hondentandenborstel
  • Speciale tandpasta   

(Gebruik beslist geen mensen-tandpasta. Deze tandpasta zal maagklachten veroorzaken.)

  • Rustige omgeving
  • Geduld!

Hoe poets ik op de juiste manier?

Stap 1 Oefen eerst met het optillen van de lippen en aanraken van de tanden. Ga pas verder als uw huisdier zich hier op zijn gemak bij voelt.
Stap 2 Als uw hond het tot zover toegelaten heeft, begint het poetsen met de vingertandenborstel: een rubber borsteltje dat u over uw vingertop schuift, of met een zacht vingerpoetsdoekje. Ga langzaam en zachtjes over de hoektanden en kiezen heen, liefst van achter naar voor.
Stap 3 Begin met het gebruiken van tandpasta: laat dit eerst van uw vingers of poetsdoekje likken zodat uw huisdier aan de smaak kan wennen. Als u dit niet doet  dan zal uw huisdier steeds proberen in de tandenborstel of het poetsdoekje te bijten.
Stap 4  Nu uw huisdier hieraan gewend is, kunt u de borstel gaan gebruiken: laat het dier eerst  wennen aan het prikken van de borstel door hem opnieuw de tandpasta er af te laten likken.
Stap 5 Nu begint het echte poetsen. Begin met de hoektanden aan weerszijden. Hier eenmaal aan gewend, dan volgen de bovenkiezen aan de buitenzijde. Het poetsen aan de binnenzijde van de kiezen en de snijtandjes is voor de  gevorderde poetser.

Geef niet te snel op. Elke stap kan een paar weken in beslag nemen, maar eenmaal gewend, zal het bijdragen aan een frisse adem en het gezond blijven van het gebit van uw huisdier!