Voeding vogels

Het is uiteraard belangrijk om te voorkomen dat dieren ziek worden. Een juiste huisvesting, verzorging en voeding spelen hier een prominente rol in. Bovendien zorgt dit ook voor een beter welzijn van de vogels.

Voeding

Een optimale voeding zorgt voor voldoende bouwstoffen,  energie en vitamines en mineralen zodat een dier in goede conditie blijft en voldoende afweer heeft tegen ziekten.

Papegaaiachtigen

De meeste papegaaiachtigen, waaronder ara’s, papegaaien, parkieten etc. worden van oudsher gevoed met zaadmengsels. Een voeding die uitsluitend bestaat uit zaden is absoluut onvoldoende en wel om de volgende redenen:

  • Zaden bevatten veel vetten en oliën waardoor bloedvaten rondom het hart en in de hersenen kunnen dichtslibben (infarct). Er ontwikkelt zich gemakkelijk vetzucht en vooral bij grasparkieten zien we zelfs vetgezwellen
  • Zaden bevatten te weinig eiwitten die nodig zijn voor de bouw van het skelet, de spieren en de rest van het lichaam
  • In zaadmengsels zien we een tekort aan vitamines waardoor het lichaam niet goed functioneert en de dieren bevattelijk worden voor ziektes. We zien vaak een slecht verenkleed en een bekend voorbeeld is het ontstaan van schimmelinfecties (longontsteking, kropontsteking) ten gevolge van een tekort aan vitamine A
  • Zaadvoeding bevat ook te weinig mineralen. Het tekort aan calcium zorgt voor zwakke botten en doordat de spieren niet goed meer functioneren zien we spierzwakte, krampen of zelfs epileptische aanvallen. Met name de grijze roodstaart staat hierom bekend

Wat is dan een geschikte voeding?

Je kunt hiervoor zelf mengsels maken van gelijke delen grof parkietenzaad, brinta en eivoer, aangevuld met een goed vitamine en mineralenmengsel. Het nadeel is dat vogels vaak selectief eten, dus alleen eten wat ze lekker vinden. Het gevolg is dat ze nog steeds te weinig voedingsstoffen binnen krijgen.

De voorkeur bestaat dan ook uit pelletvoeding als hoofdmaaltijd. Dit zijn standaardbrokken die alle voedingstoffen in exact de juiste hoeveelheid bevatten. Ze hebben geen keuze en krijgen dus bij het eten van de brokjes ook werkelijk alles binnen. Bij de laatste onafhankelijke test bleek dat er slechts 3  papegaaienvoeders waren die helemaal volwaardig waren voor alle kromsnavelige vogels. Dit waren Harrison High potency, Nutribird en Kaytee. 

Naast de pelletvoeding mag je natuurlijk regelmatig versnaperingen aanbieden in de vorm van fruit, speciale snoepjes en wat zaad en noten voor de afwisseling. Het mag er echter niet toe leiden dat ze daardoor de pellets niet meer of te weinig eten.

Zangvogels en sierduiven

Deze vogels zijn ook vaak zaadeters. Ook hier geldt dat alleen zaadmengsels onvoldoende voedingstoffen bevatten voor een lang en gezond leven en zeker niet om mee te kweken. Het gebruik van eivoer, kruiden, vitamine en mineralen mengsels in ruime mate is noodzakelijk. In het kweekseizoen kun je ook dierlijke eiwitten geven in de vorm van wormen en insecten. Nutribird en Harrison hebben ook perfecte pelletvoeding voor deze vogels waardoor ze altijd een gebalanceerde voeding krijgen. Dit heeft dan ook, al dan niet gemengd met zaadjes, onze voorkeur.

Roofvogels


Bij echte valkeniers spelen voedingsproblemen een minder grote rol. Een valkenier moet een gedegen opleiding hebben ondergaan voordat ze zelf een vogel mogen aanschaffen en ze weten dan ook veel over voeding en houden ook zeer nauwkeurig bij wat hun vogels ‘azen’ en wat het lichaamsgewicht van de vogel is. Op dit moment zijn er echter meer en meer liefhebbers die deze opleiding niet hebben genoten en we zien dan ook steeds vaker voedingsgerelateerde problemen  optreden.

Roofvogels worden meestal gevoed met volledige prooidieren als muizen, ratten, konijnen, duiven en kuikens. Als alles wordt opgegeten, krijgen ze een nagenoeg volledige voeding binnen.

De problemen treden vooral op bij de jonge opgroeiende vogels, tijdens het jachtseizoen en dieren die alleen het vlees eten.

Bij jonge vogels zien we door een tekort aan calcium en vit D3 afwijkingen aan skelet optreden. Door een vitamine A tekort zijn deze vogels bevattelijk voor een schimmel infectie van de luchtzakken (aspergillose).

Tijdens het jachtseizoen worden de vogels vaak op een beperkt rantsoen gezet waardoor ze afvallen in lichaamsgewicht. Door de beperking in hoeveelheid voeding krijgen ze ook minder essentiele voedingstoffen en vitamines binnen. Het gevolg is dat de dieren gevoeliger worden voor ziekten.

Als roofvogels alleen vlees eten (bijv alleen de borstpier) krijgen ze een tekort van belangrijke bouwstoffen.  Een toevoeging van vitamines en mineralen is absoluut noodzakelijk.

Het advies is om dagelijks een vitamine en mineralenmengsel aan de voedseldieren toe te voegen.  Let op dat deze supplementen wel vers zijn. Juist vitamines verliezen snel hun werkzaamheid.

Lijsters en kraaiachtigen

Deze vogels, zoals de bekende beo en merels, kraaien en eksters zijn van nature alleseters. Ze worden vaak gevoerd met universeel voer, verschillende soorten insecten en wormen en ‘wat de pot schaft’.

In principe kan dat goed gaan, alleen worden we nogal eens geconfronteerd met een leverziekte ten gevolge van ijzerstapeling. Vandaar dat deze dieren gevoed moeten worden met een ijzerarme voeding. Nutribird en Harrison hebben een uitgebalanceerde voeding voor de vogels waar de goede hoeveelheid voedingstoffen in zit met een juiste verhouding, zonder dat deze teveel ijzer bevat.