Cutaan histiocytoom

Wat is een histiocytoom

Een cutaan histiocytoom is een goedaardig huidgezwel. Het bestaat uit een opeenhoping van een grote hoeveelheid histiocyten in de huid. Histiocyten zijn cellen die bij de afweer zijn betrokken.

We zien histiocytomen meestal bij jonge honden tot een leeftijd van 8 jaar.

 

In korte tijd ontstaat er een huidgezwel variërend van enkele milimeters tot enkele centimeters. Meestal zitten ze op de kop, oren, hals of poten. Ze zijn niet pijnlijk en geven geen jeuk, behalve als ze gaan ontsteken. Regelmatig  ziet dit gezwelletje er vurig en onrustig uit.

 

Hoe stellen we de diagnose

Door met een naald een kleine hoeveelheid cellen uit het gezwel op te trekken wordt een zogenaamd dunne naald aspiratie  biopt  (DNAB) genomen. In het laboratorium kan dan de diagnose bevestigd worden. Dit is belangrijk omdat er huidgezwellen zijn die lijken op een histiocytoom, maar wel kwaardaardig zijn.

Wat is de therapie

De meeste cutane histiocytomen verdwijnen spontaan. Vaak zien we dat na het nemen van het aspiratiebiopt het gezwelletje wat actiever wordt (roder en natter) en daarna binnen enkele weken geheel verdwijnt. Als de hond veel likt of krabt aan het histocytoom kan een zalfje met corticosteroiden het gezwel tot rust brengen. In hardnekkige gevallen is het noodzakelijk om het gezwel chirurgisch te laten verwijderen.

Andere hystiocytaireaandoeningen

Er zijn ook diverse andere aandoeningen van histiocytaire aard. Deze moeten niet verward worden met het cutaan histiocytoom.

  • Cutane histiocytosis komt voor bij honden vanaf 3 jaar. Hierbij is een groter deel van de huid aangetast.  De behandeling is medicinaal.
  • Histiocytair sarcoom en maligne histiocytose is een kwaadaardige vorm van kanker. Deze komt vooral voor bij bepaalde rassen (Berner Senner, Flatcoated retriever en andere).