Het lipoom

Wat is een lipoom

Een lipoom is een gezwel dat uitgaat van één of meerdere vetcellen. Deze vermeerderen zich niet maar slaan heel veel vet op. Een lipoom kan dus overal in het lichaam ontstaan. Zowel net onder de huid, als tussen spieren, maar ook in de borstkas.

Qua karakter is een vetgezwel of lipoom goedaardig. Maar deze tumoren kunnen behoorlijk groot worden of op een vervelende plaats zitten en daardoor wel erg beperkend worden voor het dier.

In enkele zeldzame gevallen gaat het niet om een lipoom, maar om een liposarcoom. De kwaadaardige vorm van een vetgezwel.


Hoe stellen we de diagnose

De diagnose stellen we door met een naaldje enkel cellen uit het gezwel te halen (het dunne naald biopt). Meestal zien we dan onder de microscoop enkel vetcellen en is de diagnose duidelijk. Soms zijn er ook andere cellen aanwezig en dan sturen we de biopten op naar een laboratorium. Een mastocytoom in de onderhuid kan bijvoorbeeld net zo aanvoelen als een lipoom (losliggend, zacht, niet pijnlijk), maar is in sommige gevallen één van de meest kwaadaardige huidtumoren die we kennen.


Wat is de behandeling

De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderden van de massa. Is het een losliggende gezwel net onder de huid en nog niet zo groot dan is dit een eenvoudige ingreep. Als de tumor vergroeid is aan spieren of pezen dan kan het soms lastig zijn om het geheel weg te krijgen. Bij een erg groot lipoom is de kans op complicaties groter. Mensen wachten vaak met het weghalen van deze gezwellen omdat ze goedaardig zijn. Wij zijn van mening dat ze beter verwijderd kunnen worden als ze nog niet in de weg zitten en de kans op complicaties klein is.


Wat is de prognose

De prognose is goed. Als het lukt om het volledige lipoom te verwijderen (in de meeste gevallen) dan zal de vetcel zich niet opnieuw kunnen ontwikkelen. Soms is er recidief als niet de volledige tumor verwijderd is en als de hond één lipoom heeft dan zien we vaak op een later moment andere lipomen ontstaan. Ook al voelen nieuwe massa’s hetzelfde aan het is toch verstandig om in eerste instantie een biopt te nemen.