Kong

Therapeutisch, maar ook gewoon heel leuk voor uw hond!
(er bestaan ook varianten voor katten en fretten)

De Kong is het ultieme hondenspeelgoed. Een verende, holle bal in de vorm van een ouderwetse bijenkorf, gemaakt van zeer sterk rubber met een gat in de onderkant. De Kong kan gevuld worden met allerlei lekkers! Zo is de Kong een ideale bezigheid voor uw hond, bijvoorbeeld als hij alleen thuis moet blijven.

Verkrijgbaar in verschillende soorten en diverse maten: 

  • Rode Kong: standaard (5 maten)
  • Zwarte Kong: voor honden die speelgoed slopen en honden met sterke kaakspieren (4 maten)
  • Roze/Blauwe Kong: speciaal voor puppies, ideaal tijdens tandenwisseling (3 maten)

De maat van de Kong is afhankelijk van de grootte en de kaakkracht van uw hond. Neem bij twijfel over de juiste maat Kong een maat groter! Er zijn allerlei varianten van dit speelgoed, vraag informatie bij onze praktijk! Ook bestaan er imitaties, vaak veel goedkoper, maar de kwaliteit van het rubber is niet vergelijkbaar.

 

Hoe gaat u te werk


Allereerst is het handig om uw hond te leren dat de Kong leuk is. Dat kan bijvoorbeeld door ermee te stuiteren en hem weg te gooien. Is zijn interesse gewekt dan kun je een hondenkoekje in de Kong stoppen wat er half uitsteekt. Geef de Kong zo aan de hond. Hij hoeft zo nog geen moeite te doen om het voer te bemachtigen. De Kong moet allereerst voor de hond onweerstaanbaar worden.

Vindt hij de Kong eenmaal leuk, dan kun je interessante spelletjes bedenken. Stop iets lekkers in de Kong en gooi hem weg of verstop hem. Laat uw hond maar zoeken! Maak het steeds moeilijker. Eerst mag hij best zien waar de Kong verstopt wordt. Zodra hij mag gaan zoeken geef je hem een commando, bijvoorbeeld ‘zoek’ of ‘ga maar’.

Heeft uw hond precies door waar het om draait, dan is de tijd aangebroken om de Kong te verstoppen zonder dat uw hond het ziet. Geef hem een enthousiast commando om te gaan zoeken en laat hem zijn best maar doen.

Help uw hond niet te snel, laat hem maar ‘werken’ voor de kost. Vindt hij de Kong niet, help hem dan een beetje door de juiste richting op te lopen en vlakbij de Kong stil te gaan staan. Stimuleer de hond om zelf initiatief te nemen. Pas op dat je niet te vroeg ingrijpt, het kan dan zijn dat uw hond gewoon gaat zitten wachten totdat hij zijn Kong krijgt aangereikt.

In het begin moet uw hond het lekkers vrij makkelijk kunnen bemachtigen uit de Kong, losse brokjes of koekjes. Maakt u het hem meteen al te moeilijk dan kan het zijn dat hij het opgeeft. Uw hond moet leren dat hij echt altijd succes zal hebben. Alleen dan zal hij, als het moeilijker wordt, zijn best blijven doen.

Enkele andere mogelijkheden zijn

  • Een hondenkoekje of deel van de maaltijd gewoon los in de Kong doen
  • Een hondenkoekje vastklemmen in de binnenring
  • De binnenkant van de Kong insmeren met pindakaas, smeerkaas of leverpastei, en dan brokjes of koekjes erin vastklemmen

Na afloop kan de Kong eventueel de vaatwasmachine in.

De ingrediënten kunnen van alles zijn, wat uw hond maar lekker vindt maar géén zoetigheid, zoute producten en zeker geen chocolade. Bovendien is het niet de bedoeling dat er over enige tijd dikke honden rondlopen ten gevolge van teveel lekkere dingen!

Houd het verantwoord en zorg dat de hond zijn noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt middels zijn ‘gewone’ maaltijd. Krijgt hij een dag de gevulde Kong voorgeschoteld, geef hem dan wat minder van zijn normale voer.

 

Wat betreft alle Kongen; ze zijn niet onverwoestbaar. Het is zeker in het begin erg belangrijk dat de Kong onder toezicht wordt gegeven tot het vertrouwen er is dat de hond alleen met de Kong kan spelen. De Kong moet regelmatig worden geïnspecteerd op scheurtjes en op losse stukjes. Verwijder de losse stukjes, zijn deze groter dan een brokje dan kan het schadelijk zijn voor de hond. Voor de veiligheid van de hond blijft de eigenaar verantwoordelijk.

Een goede maat Kong hangt af van het temperament en bijtkracht van de hond. Als de hond de Kong in korte tijd sloopt; probeer een grotere of een zwarte Kong uit. Zijn er meerdere honden van diverse grootte in huis, gebruik dan een Kong die afgestemd is op de grootste hond of die een enorme bijtkracht heeft. Bij veelvuldig gebruik van de Kong zal de hond zijn bijtkracht kunnen vergroten, neem dan evt. een grotere maat of een zwarte Kong.